Att tänka på innan en renovering

Oavsett om du planerar en snabb ”do it yourself”-badrumsrenovering eller bjuder in en armé av varor i ditt hem, här är de viktigaste sakerna att tänka på innan du renoverar.

Bestäm vad du vill få ut av din renovering

Renoverar du för att vända helt på steken eller är dina avsikter mer långsiktiga? Innan du börjar förfölja köksutställningar, ta reda på vad du vill ha av din renovering. Låt helheten styra dina beslut på vägen. Maria Magrin, en fastighetsmäklare på Belle Property Annandale, säger att budget och livsstil spelar in. ”Du kanske inte kan göra allt samtidigt, men vad du gör gör det bra”, säger hon. Husägare som planerar att stanna någonstans på lång sikt kan överväga premiummaterial för att göra livet bekvämare. De som planerar en snabb försäljning bör sträva efter att göra hemmet attraktivt för det bredaste utbudet av potentiella köpare utan att bryta banken.

Bedöm din budget realistiskt

Dagens underskattning: renovering är dyrt. Det är bra att veta om du biter mer än du kan tugga. Och om det är värt att tugga ännu hårdare. Sarah Wood är chef för The Middlewoman, ett byggföretag som tillhandahåller projektledning. ”Människor har ingen aning om hur mycket det kommer att kosta, så de kan inte fatta beslut om vad de ska göra”, säger Wood. Hon rekommenderar att man får en uppskattning av kostnaderna från en byggare eller kvantitetsmätare innan man fattar några stora beslut. Forskningsfinansieringsalternativ för att säkerställa att renoveringen är så kostnadseffektiv som möjligt. Och underskatta inte påtrycket som en enorm inteckning kan sätta på familjelivet, särskilt med små barn. ”Det kommer att förstöra ett förhållande om det inte görs ordentligt”, säger Wood.

Konsultera experterna

Om du planerar en do-it-yourself-renovering, kontakta ditt lokala råd för att lära dig mer om relevanta regler. För större jobb är det viktigt att se till att ditt hus kan stödja det arbete du tänker på. Erfarna byggare och kvalificerade byggnadsinspektörer kan ge råd om detta. Om du anlitar en byggare bör de kunna vägleda dig genom rådsprocessen för att få planerings- och byggnadsgodkännanden på plats. Glöm inte att kontrollera deras referenser eller se exempel på deras arbete. Arkitekter fungerar traditionellt som projektledare. Du kan också anlita tjänster från en specialiserad projektledare om du inte själv kommer att övervaka det. Wood från The Middlewoman säger att det finns tusentals val att göra under en renovering, och en projektledare kan hjälpa till att göra jobbet enklare. ”

Jag rekommenderar att [par som renoverar] ser på det som en affärsövning … De kan ha ett möte med varandra en gång i veckan, snarare än att låta det ta över deras liv”, säger hon.

Få till tajmingen

Förseningar kan vara upprörande och kostsamma. Det är därför det lönar sig att tänka på timing innan du uppdaterar ditt hem. Helst vill du inte att dina glänsande nya golvbrädor ska installeras före skåpet. Eller sätt din Caesarstone-bänk innan det nya taket är på plats. Anoushka Allum, en inredningsarkitekt och inredare på SmartSpace Interiors, säger att stora hantverkare ofta har ett fullständigt schema.

”Du kanske vill planera detta tidigt och vänta tills de passar in dig så att du får bra kvalitet. Det är värt att vänta på, säger Allum.

Bestäm också om du behöver flytta medan arbetet pågår – speciellt om badrummet kommer att vara ur funktion ett tag.

”Så många försöker leva igenom det och det är tufft, särskilt med barn.”