Trender inom heminredning

Heminredning har alltid varit ett ämne som har intresserat människor. Ett vanligt missförstånd är att heminredning endast innebär möblemang, dekorationer eller färger på väggarna, men inredning kan vara så mycket mer än så. Ser vi djupare på begreppet kan heminredning även vara arkitektur, t.ex. valet av planlösningar.

Precis som modet ständigt är i rörelse förändras också heminredningstrenderna. Vill du se till att du ständigt håller dig ajour med det senaste inom hus och hem är den här texten till dig. Att inreda i hemmet är något som ger ett stort välbefinnande hos många, eftersom det ger förnyelse och möjlighet att skapa från grunden. Är du intresserad av att se vilka trender som gäller för det nya året 2023? Här nedan kommer vi inte bara titta på vilka färger du ska satsa på, utan vi tittar även närmare på former såväl som populära planritningar.

Inredningstrender att ha koll på 2023

När vi tittar på hur inredningstrenderna för 2023 ser ut kan man se en mycket tydlig röd tråd. Den röda tråden löper igenom allt ifrån material till färger och former, men den syns även till i de lite mindre detaljerna, t.ex. i ljuskällorna i hemmet.

Inredningstrenderna för 2023 är fullproppade av liv och det är något som vi gärna vill se mer av. Den ganska kalla, minimalistiska och avskalade inredningsstilen har länge varit på tapeten, men för det nya året bjuder vi in naturen istället. Det innebär att du kan frossa i växter av alla möjliga slag och mer än gärna låta dem bli en del av inredningen. Har du svårt att få växter att överleva i ditt hem kan du istället satsa på växter på väggarna, t.ex. med riktigt gröna och sköna tapeter.

Naturen ser vi också mycket av när det kommer till färger. De jordnära färgerna kombinerar du bäst med röda och rosa toner, såväl som beige och orange i olika nyanser. Dessa färger kan du mer än gärna ha i åtanke när du ska dekorera med mindre dekorationer i hemmet, t.ex. för vaser, lampfötter och ljuslyktor.

Heta materialtrender och former

Under hösten 2022 var det taktila och strukturella ytor som gällde och det är något som vi tar med oss in i det nya året. Sedan ett bra tag tillbaka har även de runda borden varit mycket heta och precis som materialvalet följer dessa med oss in i 2023. Det råder ingen tvekan om att bord med runda hörn är här för att stanna och det gäller både matbord i köket såväl som soffbord eller matsalsbord.

De runda formerna är överlag något du ska satsa på om du vill ha ett moderiktigt hem. Satsa på runda bord, runda speglar, runda stolsryggar och mysiga, bulliga soffor. Även runda mattor är heta just nu såväl som runda dekorationer, lampskärmar och kuddar.

Trender inom arkitektur och planritning

Är du mitt uppe i en renovering eller funderar du på planlösningen för ditt nya hem? Då har du en hel del saker att fundera på och tänka över. Att ändra eller skapa en planritning över en bostad är betydligt svårare än att ändra inredningen i form av vaser och textilier.

Precis som det finns trender för inredning finns det också trender för planritning. Idag, precis som för tio år sedan, är det den öppna planritningen som är mycket uppskattad. En öppen planritning har alltid varit starkt associerad med lyx och elegans, samt exklusiva bostäder. När du renoverar eller bygger ditt hem kan det således vara värt att ha detta i åtanke, eftersom en öppen planlösning också ökar värdet på din fastighet vid en eventuell försäljning.

En öppen planlösning kräver dock en hel del planering för att det verkligen ska bli bra. Här är det rekommenderat att ta hjälp av en duktig inredningsarkitekt för att säkerställa att kök och vardagsrum (eller kanske kök och matrum) går ihop på ett praktiskt och snyggt sätt. Att bygga om hela utsidan av ett redan befintligt hus är naturligtvis inte det allra lättaste och något du bör undvika om du verkligen inte måste. Vill du anamma några av de fasad- och hustrender som finns kan du alltid sikta in dig på en fasadmålning istället. Under 2023 är det ljusa färger på husen som gäller, gärna kombinerat med mörkare knutar och tak. Eftersom dessa arbeten kräver en hel del kunskap och tid rekommenderar vi att du kontaktar en hantverkare för uppgiften. Detta är extra viktigt om du vill göra om ditt tak där arbete på hög höjd kräver en bra och gedigen utbildning.