Mest populära inredningsstilarna 2020

Vi svenskar visar oss vara väldigt konservativa när det kommer till inredningsstiler. Art Deco fortsätter toppa listorna i Sverige som den mest populära inredningsstilen sett till antalet googlesökningar. Art Deco har sitt ursprung i 20-talets Frankrike och kännetecknas av bland annat geometriska former och exklusiv skönhet. Vissa menar att man kan dra paralleller mellan Art Deco och protester mot massproduktion, på grund av att stilen har en förmåga att förnya, och lyfta fram den artistiska aspekten i konsten och inredningen. Typiska stilnycklar här är: motiv från orienten, antika Grekland och Rom, sicksackmönster och enfärgade tapeter och tyger.

Högt upp på listan hittar vi även den industriella inredningen. Denna stil har sina rötter i den så kallade Jugendstilen med starka influenser från andra industriella revolutionen så långt bak som 1920-talet. Typiskt för denna stil är en grov och mörk känsla, materialen metall, trä och betong är inte sällsynta här. Även väldigt verkstadsinspirerat med synliga detaljer.

På tredje plats måste vi lyfta fram den Lantliga inredningen. Svenskar verkar älska att få tillbaka den gamla svenska ”landet-känslan”. Denna stil ger ifrån sig ett lugn i form med hjälp av sina naturinspirerade atomsfär som inte sällan består av blommor, trä, slitet och använt och jordnära färger från naturen.

Bohemisk inredning med sitt unika, skavda och nötta drag ligger högt på intresselistan bland svenska inredare. Den Bohemiska inredningsstilen lyfter fram teman som oväntat, kreativitet, hopsamlat, som alla utgör den vackra stilen.

Sist men absolut inte minst lyfter vi fram den rustika inredningen. Denna karaktäriseras av en ruffigare stil som skapar ombonad och en välkomnande atmosfär i hemmet. Typiska silnycklar inom den rustika inredningen är rått, slitet, opolerat, trä- eller betong och industriella drag.